Realisering kunstwerk rotonde Ensink
In totaal gingen er 350 palen de grond in, met poederverf zwart of wit geschilderd en in hoogte variërend van een halve meter tot 5 meter. Door de lengte en positionering ontstaan silhouetten van beeltenissen die volgens de dorpsraad kenmerkend zijn voor Weerselo: de springruiter, tractor, knollentrekker, pianist en een aantal bekende gebouwen in het dorp. Alles in abstracte vormen.
De gebouwen die zijn waar te nemen zijn het torentje van ’t Stift, de kerktoren en nog een ander deel van de kerk en het gemeentehuis. Deze beeltenissen zijn gebaseerd op de cover van het in Weerselo bekende Beukske. Door het plaatsen van witte palen tegen een achtergrond van zwarte palen zijn ze waar te nemen.
„De vijf thema’s zijn aangedragen door de dorpsraad, die ze representatief vindt voor wat er in Weerselo leeft”, vertelt Jeroen Beeloo, samen met Bram Janssen ontwerper van Rondje Weerselo. Beeloo studeerde 3D Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en is docent Industrieel Ontwerp aan de Universiteit Twente.
Gezamenlijke interesse
Janssen is architect en heeft zijn eigen bureau BJ architectuur. Vanwege hun gezamenlijke interesse in kunst, vormgeving en architectuur deden de twee mee aan een wedstrijd die de Weerselose dorpsraad in 2015 uitschreef voor een kunstwerk op de rotonde. De inzending van Janssen en Beeloo won.
„We zijn beiden bekend met Weerselo en hebben er familie wonen. Dat maakte het extra leuk om een vernieuwend ontwerp te bedenken voor de rotonde waar we zelf regelmatig over rijden”, aldus Beeloo. Hij omschrijft het ontwerp als een ‘kunstzinnig landschap’. „Als je er met een drone boven vliegt, zie je de contouren van het dorp en Het Stift.”
Toegangswegen
De Weerselose silhouetten zijn deels gekoppeld aan de toegangswegen van waar af ze zichtbaar zijn: de Lemselosestraat, Bisschopstraat, Deurningerstraat en Zandhaarweg. „Doordat tussen de palen en de silhouetten ruimte is vrijgelaten, ontstaat een zekere transparantie”, licht Beeloo toe. „Die waarborgt de veiligheid voor de weggebruikers en zorgt voor spanning en dynamiek.”
Volgens Beeloo en Janssen wordt het door hen ontworpen rotondelandschap niet alleen onderdeel van de omgeving, maar wordt het ook ‘gedragen en herkend’ door de inwoners van Weerselo. „Het kunstwerk toont tevens de samenhang, eigenheid en kracht van Weerselo”, aldus het duo. Vier jaar wachten is beloond.