Tubantia 11-9-20

Gemeentehuis Weerselo: Angstvallig stil na met bombarie gepresenteerde plannen

WEERSELO – Na het aanvankelijke enthousiasme rond de nieuwe invulling van het voormalige gemeentehuis in Weerselo is het nu angstvallig stil. Zo stil zelfs dat de partij Lokaal Dinkelland er vragen over stelt aan het college. Aannemer Rob Wesselink kan echter iedereen gerust stellen: „De aanpak van het gemeentehuis gaat door, maar het duurt allemaal wel wat langer.”

Bert Holst 11-09-20, 07:30

Het voormalige gemeentehuis van Weerselo is alweer bijna een jaar geleden overgegaan in handen van een groep mensen rond initiatiefneemster Gerda Hofsté. Ze noemen zich The Fifties. De oud-Weerselose presenteerde een plan dat van het oude gemeentehuis een ‘bijenkorf aan activiteiten’ zou gaan maken. Reuring dus op en rond het Burgemeester Scholtensplein, precies wat de gemeente Dinkelland graag wil zien.

Verkorte procedure

In haar meest optimistische schatting had Gerda Hofsté het toen over een opening op 24 september van dit jaar, de dag dat het voormalige gemeentehuis precies 65 jaar bestaat. „Maar het was al snel duidelijk dat we dat niet gingen halen”, zegt aannemer en mede-initiatiefnemer Rob Wesselink. „We hadden even de hoop dat we via een verkorte procedure snel de benodigde vergunningen van de gemeente konden krijgen, maar dat is niet gelukt. Daardoor duurt het allemaal nog langer. Ik verwacht nu dat we ergens in het voorjaar van 2021 kunnen beginnen met de verbouwing.”

Grand café

Het monumentale pand krijgt een grand café dat trendy en retro tegelijk moet worden. De appartementen op de bovenverdieping krijgen loggiadaken, de raadszaal is voor kleine feesten en partijen, de vier winkelunits aan de achterzijde worden flexibel en laagdrempelig, en op de zolder komen drie gastenkamers. Het moet zorgen voor reuring in het dorp, een eis van de gemeente bij de verkoop.

Ik verwacht nu dat we ergens in het voorjaar van 2021 kunnen beginnen met de verbouwing Rob Wesselink, Aannemer

De maandenlange stilte van dit moment zorgt wel voor gefronste wenkbrauwen. „In plaats van  reuring brengen is het omgekeerde nu het geval”, constateert Lokaal Dinkelland-raadslid Gerard Flinkers. „Het is nu al geruime tijd nog nooit zo stil geweest in en om dit voormalig gemeentehuis. En daar maken wij ons toch zorgen over.”

Tijdsbepaling

Hij wil daarom van het college van B en W weten of in de koopovereenkomst een tijdsbepaling is opgenomen waarbinnen het plan gerealiseerd moet zijn. Ook wil Flinkers op de hoogte worden gebracht van de voorwaarden in de eigendomsoverdracht over de door de koper te leveren prestaties. Verder vraagt de partij zich af of het college wel in gesprek is met de plannenmakers. „De plannen zijn heel enthousiast gebracht, met veel publiciteit, maar daarna hebben we niets meer gehoord”, zegt Flinkers. „Daar kan een goede reden voor zijn, zoals de procedures, maar dat horen wij dan graag van de wethouder. Nu is het angstvallig stil.”

Vinger aan de pols

Lokaal Dinkelland wil in elk geval een debacle als met het klooster in Ootmarsum, waarbij de gemeente veel geld heeft verloren, voorkomen. Flinkers: „Vandaar ook dat wij nu volledig op de hoogte gebracht willen worden en nadrukkelijk de vinger aan de pols houden.”

Nu is het angstval­lig stil Gerard Flinkers, Raadslid Lokaal Dinkelland