Tubantia 22-10-2024
Dinkelland en eigenaar gemeentehuis Weerselo in de clinch over invulling gebouw; ramen dichtgetimmerd
Eigenaar Frans Koop en de gemeente Dinkelland liggen met elkaar in de clinch over het gebruik van een deel van het voormalig gemeentehuis in Weerselo. Het conflict is zo hoog opgelopen dat Koop houten platen voor de ramen van het bestreden deel van het monumentale gebouw heeft laten zetten. Tot ongenoegen van de wethouder.
Hij treedt normaal gesproken niet snel in de publiciteit, maar de houding van de gemeente Dinkelland stoort Frans Koop dusdanig dat hij nu wil dat iedereen zijn kant van het verhaal hoort.
Zwaar tegen te vallen
Koop werd in 2019 eigenaar van het voormalig gemeentehuis in het centrum van Weerselo. Hij diende samen met Gerda Hofsté uit Weerselo een ambitieus plan in voor appartementen, winkels en horeca, precies zoals de gemeente Dinkelland dat ook voor zich zag. „We zijn direct op zoek gegaan naar een exploitant voor het horecagedeelte”, zegt Koop. „Dat bleek echter zwaar tegen te vallen. Weerselo heeft al zes horecazaken en niemand was geïnteresseerd in nog een zaak. We hebben ook de Weerselose horeca gevraagd of ze naar het oude raadhuis wilden verhuizen, maar ook daar was geen animo voor.”
Buitenruimte
De plannen moesten worden bijgesteld, ook al omdat Hofsté afhaakte. In het deel dat voor horeca was bestemd, rechtsonder, wilde Koop een buitenschoolse opvang (bso) realiseren. De gemeenteging daarin schoorvoetend mee. Koop: „Een bso moet ook een buitenruimte hebben en dat was aan de rechterkant wel te realiseren en aan de andere kant niet, vandaar ons verzoek om de bso in het oorspronkelijke horecadeel onder te brengen.”
Wil je elke dag de Dagelijkse nieuwsbrief van Tubantia ontvangen via e-mail?
De verhuur van de vijf appartementen boven verliep voorspoedig, dat gold echter niet voor de detailhandelsruimte linksonder. „We hebben contact gehad met enkele winkelketens, maar Weerselo is gewoon te klein voor dat soort zaken”, aldus Koop.
Normale procedure
Uiteindelijk kwam de eigenaar in gesprek met FamilySupporters in Deurningen, een instelling waar jongeren met problemen worden opgevangen. „Die is op zoek naar een nieuw onderkomen en zag het helemaal zitten om zich in het gemeentehuis te vestigen. Zij wil zo snel mogelijk verhuizen, maar nu werkt de gemeente Dinkelland niet mee. De gemeente wil dat de normale procedure wordt doorlopen en dat betekent weer dat het minimaal anderhalf jaar gaat duren, en zo lang wil FamilySupporters niet wachten.”
Koop snapt de gemeente niet. „We hebben het gemeentehuis mooi opgeknapt en zorgen voor reuring. Dan verwacht ik dat de gemeente ons ook tegemoetkomt. Nu staat het linkergedeelte nog zeker anderhalf jaar leeg en mogelijk nog langer. Om te voorkomen dat er in die tijd vandalisme plaatsvindt, heb ik de ramen en kozijnen beschermd met houten platen.”
Meegedacht
Wethouder Benno Brand betreurt het dat de oorspronkelijke bedoeling van horeca, detailhandel en appartementen niet is gelukt. „We hebben zoveel mogelijk met de initiatiefnemers meegedacht. Zo zijn we akkoord gegaan met de buitenschoolse opvang in plaats van horeca.”
Afwijken
Wat de eventuele komst van FamilySupporters betreft, bevestigt Brand dat Koop de gebruikelijk procedures moet volgen. „De afspraak was dat daar detailhandel zou komen. Van die afspraak wordt afgeweken als we FamilySupporters daar toestaan. Ik zeg niet dat dat onmogelijk is, maar dat moet de procedure uitwijzen.” Dat geldt ook voor het alternatief dat Koop heeft aangeboden, appartementen op de begane grond.
Brand is niet gelukkig met de dichtgetimmerde ramen en kozijnen. „Dat is geen gewenste situatie en als het kan treden we daar tegenop. Ik ben in elk geval niet gevoelig voor dit soort dreigementen, als dat zo is bedoeld.”
De ramen en kozijnen aan de linkerkant van het gebouw zijn afgetimmerd met houten platen. © Robin Hilberink