Tubantia 2-11-2024
Gerda Hofste zag haar plan voor gemeentehuis in Weerselo in rook opgaan: ‘Ik ben te goedgelovig geweest’
De invulling van het voormalige gemeentehuis van Weerselo dreigt een hoofdpijndossier te worden voor de gemeente Dinkelland. „En dat is voor een deel hun eigen schuld”, vindt de Weerselose Gerda Hofste, die in 2019 het winnende plan voor de invulling van het monumentale pand indiende. „En ik ben te goedgelovig geweest.”
Bert Holst
Terug in de tijd. Het gemeentehuis in Weerselo kwam begin deze eeuw leeg te staan toen de gemeente fuseerde met Denekamp en Ootmarsum tot de gemeente Dinkelland. Sindsdien is het pand weliswaar af en toe gebruikt, maar een definitieve invulling is er nooit gekomen.
Prijsvraag
In 2019 schreef Dinkelland daarom een wedstrijd uit. Degene met het mooiste plan kon het gemeentehuis kopen. De gemeente stelde wel een aantal voorwaarden, waarvan de belangrijkste was dat de invulling een meerwaarde moest zijn voor het dorp en voor reuring zou zorgen, in combinatie met het door de gemeente met veel geld gepimpte Burgemeester Scholtensplein.
Er werden diverse plannen ingediend, de gemeente koos voor de Weerselose Gerda Hofste. Zij wilde beneden een gezellig dagcafé en creatieve winkeltjes, op de bovenverdieping was plek voor appartementen.
Dat was in 2019. Ruim vijf jaar later is de situatie heel anders. De appartementen boven zijn gerealiseerd. Maar op de benedenverdieping zit nu een kinderopvang, terwijl de linkerzijde van het pand leeg staat, en de ramen zijn afgetimmerd met houten platen…
Gerda Hofste gaat terug naar 2019, het moment waarop haar plan won. „Ik zie om mij heen dat alle kleinere kernen waaronder Weerselo, allemaal een ziel ontberen. Wat is er nu overdag te doen in dat soort plaatsen? Niets toch? Mijn moeder woonde toen in woonzorgcentrum Sint Jozef in Weerselo. Met haar, zij in een rolstoel, liep ik dan een rondje door het dorp, maar nergens kon je fatsoenlijk samen een kop koffie drinken of lunchen.”
Volgens de eigenaren is er geen animo bij horeca-exploitanten…
„Dat geloof ik dus niet. Natuurlijk, ik kan me voorstellen dat de eigenaren van horeca in Weerselo niet willen verhuizen, die zitten goed waar ze zitten. En het onderzoek van Horeca Nederland dat er voldoende horeca is in Weerselo zal op papier zo zijn… Maar ik wil juist een gezellig dagcafé, daar is hier behoefte aan! Ik had zelfs al contacten met belangstellenden.”
Vreemd gevoel
Ze ging in zee met financier Frans Koop uit Enschede die het pand kocht. Al vrij snel daarna ging het mis. „Koop zegt dat ik er ben uitgestapt, maar niets is minder waar, ik ben gewoon opzij geschoven. Ik had na het eerste overleg met de gemeente na de aankoop, al een vreemd gevoel.”
Daarna is ze naar eigen zeggen buitenspel gezet. „Ik was niet meer welkom bij de besprekingen. Ik werd naar de makelaar doorverwezen en toen ik deze voorstelde om even bij te praten over het voorwerk dat ik had verricht, maakte die me duidelijk dat hij daar geen boodschap aan had. Of de eigenaar mij heeft gebruikt om het pand te kopen? Dat weet ik niet, maar feit is wel dat van mijn plan niets is overgebleven.”
Zelf uitzoeken…
Daarbij verwijt ze de gemeente Dinkelland gebrek aan steun. „Die had zich veel coöperatiever kunnen opstellen. Toen wij het plan wonnen, was er verder niets geregeld door de gemeente. Ze hadden bijvoorbeeld de vergunning kunnen afgeven, misschien was er een subsidie beschikbaar voor de nieuwe exploitant van het café, maar dat moesten we zelf uitzoeken… Gevolg is dat de ontwikkeling van het plan lang ging duren en dat is niet in mijn voordeel gebleken. De gemeente heeft mij die eerste jaren aan mijn lot overgelaten. Niemand, ook de Dorpsraad niet, heeft mij ooit, als initiatiefnemer van het project, benaderd om eens te horen hoe het ging of later, waarom ik uit beeld was verdwenen.”
Zie wat het nu is geworden
Ze wijst in de richting van het gemeentehuis, een paar honderd meter van haar woning. „Zie wat het nu is geworden. Appartementen, kinderopvang en dichtgespijkerde ramen. Je kunt toch moeilijk zeggen dat dit de reuring is die Weerselo nodig heeft…”
De afgelopen jaren verlegde ze haar aandacht naar de coronacrisis. Gerda Hofste streed fanatiek tegen het beleid van de regering inzake de crisis. „Daar ben ik fulltime mee bezig geweest, en nog steeds is het niet klaar.”
Rol is nog niet uitgespeeld
Maar het gemeentehuis heeft haar niet losgelaten, zegt ze. Enigszins mysterieus: „Mijn rol is nog niet uitgespeeld. Mijn plan ligt er nog steeds. Ik verwacht ooit een ‘reset’ van de maatschappij, eigenlijk had ik die al verwacht. Dan wordt alles anders en dan hoop ik dat mijn plan alsnog uitgevoerd kan worden.”