Tubantia 24-9-19

Weerselo in rep en roer om gemeentehuis: ‘Welk vals spelletje wordt hier gespeeld?’

WEERSELO – Verbazing over keus van de jury bij verkoop gemeentehuis aan Oldenzaalse horlogemakers Grönefeld. In Weerselo vinden ze dat lokale initiatieven de voorkeur verdienen. 

Ben Lensink 24-09-19, 10:39

De verkoop van het oude gemeentehuis in Weerselo houdt de gemoederen in het dorp flink bezig. Volgens Gerda Hofsté, een van de zeven gegadigden die bij de jury een plan hebben ingediend, is het dorp in rep en roer. Deze krant onthulde zaterdag dat het plan van de horlogemakers Bart en Tim Grönefeld uit Oldenzaal door de jury bovenaan de lijst is gezet en volgende maand aan het college wordt gepresenteerd. In Weerselo wordt met verbazing gereageerd.

Wethouder Ben Blokhuis zegt in een reactie nog van niets te weten. „Ik ben verbaasd en onaangenaam verrast. Het juryoverleg is geheim. We wachten op het advies. Dat komt in oktober. Wanneer precies, is nog niet bekend. We kijken niet op een dag. Zorgvuldigheid staat voorop”, aldus Blokhuis.

Opheldering

De gemeenteraad roert zich inmiddels ook. De fractie van GroenLinks wil opheldering en stelt vanavond vragen in de raad. De fractie wil onder meer weten of de zes andere potentiële kopers nog in de race zijn en vraagt wanneer betrokkenen en de gemeenteraad worden geïnformeerd. GroenLinks heeft vernomen dat de zes andere kandidaten ‘verbaasd en verbolgen’ zijn. „Omdat zij in de veronderstelling verkeerden dat ze tot eind oktober met zeven kandidaten in de race waren.”

Burgerbelangen Dinkelland vraagt zich op Twitter af: ‘Bent u ook zo benieuwd naar de overige 6 presentaties? Wij wel. Leefbaarheid, reuring en belangrijk: mensen uit Weerselo krijgen de voorkeur? Maar waarmee? Weet u het? Vertel het ons’.  „Wij weten van niets, maar houden de vinger aan de pols”, zegt André Maathuis van Burgerbelangen. „Belangrijk is dat lokale initiatieven voorrang hebben.” 

Ik weet van niets en ben verbaasd en onaange­naam verrast. De voordracht van de jury komt ergens in oktober Ben Blokhuis, Wethouder Dinkelland

Verbazing alom

Verbazing alom dus. Ook bij Renzo Bolk van Bolk Assurantiën in Weerselo, die een plan indiende waarin dienstverlenende bedrijven centraal staan. Bolk wil het voormalige gemeentehuis omdopen tot ‘De Raadgeverij’. Hij trekt er met z’n eigen bedrijf in en heeft al een andere kandidaat De Twentse Accountants en Adviseurs uit  Ootmarsum van Wilfried Arends en Weerseloër Patrick Kok. Daarnaast is er plek voor een notaris, makelaar, advocaat en architect. De opzet is om binnen alles te strippen en renoveren. De raadszaal zou dienst doen als presentatieruimte en in een bescheiden lunchroom kunnen broodjes gekocht en gegeten.

Concreet plan

Net als Bolk, behoort André Vennegoor van het gelijknamige installatiebedrijf in Weerselo tot het zevental dat een concreet plan indiende voor de invulling van het vroegere gemeentehuis. In dit stadium wil Vennegoor daar niets over zeggen. Voor de inhoud van zijn plan verwijst hij door naar Event Creators. Alle zeven gegadigden hebben intussen een korte mail ontvangen van Roy Duijn, namens Snelder Zijlstra de verkopende makelaar van het gebouw aan het Burg. Scholtensplein dat op de gemeentelijke monumentenlijst staat. De strekking:  ‘Dit is niet gecommuniceerd. De jury rapporteert volgende maand’.

Wat hebben die ‘golddiggers’ in Weerselo te zoeken met een tijdmuseum voor ‘buitenlanders’ Gerda Hofsté

‘Golddiggers’ 

Gerda Hofsté – geboren Weerselose, maar al weer jaren woonachtig in Oldenzaal – heeft met een groep 50-plussers (the fifties) een plan ingediend. Zij reageert furieus en stuurde een boze mail naar de wethouder. „Ik ben laaiend en onthutst. Wat voor een vals spelletje wordt hier gespeeld?”, vraagt ze zicht af. „Wat hebben die ‘golddiggers’ in Weerselo te zoeken met een tijdmuseum voor ‘buitenlanders’. Het gemeentehuis zou voor de eigen bevolking zijn, dus het kan niet waar zijn dat deze partij het enige en laatste erfgoed van Weerselo krijgt toebedeeld.” Met golddiggers doelt ze op de broers Grönefeld.

Hofsté’s plan voorziet onder meer in een soos voor 50-plussers in de raadszaal, een centrale, open ontmoetingsruimte, een mini-Bijenkorf voor creatievelingen, een winkeltje, grand café, terras rondom het pand, openbare toilet, vier appartementen op de verdieping en een muziekkoepel en vele activiteiten op het plein. „Een plan voor de Weerseloërs dat voldoet aan alle voorwaarden”, stelt ze.

Gemeente Dinkelland