Tubantia 29-10-19 _ 2

Oldenzaalse horlogemakers niet naar gemeentehuis Weerselo

OLDENZAAL/WEERSELO – Oldenzaalse horlogemakers zien af van de aankoop van en de verhuizing naar het oude gemeentehuis in Weerselo. Dat besluit betekent dat er wordt gekozen uit zes overgebleven gegadigden voor het pand.

De broers Bart en Tim Grönefeld trekken het plan in om met hun horlogezaak te verhuizen van de Oldenzaalse binnenstad naar het vroegere gemeentehuis in Weerselo. „Bij nader inzien komt het nu niet goed uit”, zegt Bart Grönefeld van Grönefeld The Horological Brothers.

Prachtig pand

Hij en zijn broer Tim roemden ruim een maand geleden het monumentale pand en de ligging aan het Burgemeester Scholtensplein in Weerselo. Maar desondanks zien ze nu van het gebouw af. „Ons plan was groot en serieus. Maar misschien wel te groot. We brachten in september binnen twee dagen een bod uit. Dat was misschien iets te snel. Het is jammer, want het oude gemeentehuis van Weerselo is een prachtig pand met veel potentie”, aldus Bart Grönefeld. „We blijven in Oldenzaal. Voorlopig in het huidige pand aan de Steenstraat. Er is nog geen alternatieve locatie in Oldenzaal, maar er komt wat vrij aan de rand van de stad. Verder kijkt ook de gemeente voor ons rond.”

Vlot schakelen

Het terugtrekken van het verhuisplan naar Weerselo komt op een opmerkelijk moment. Een jury deed onlangs een voordracht aan het college van B en W van Dinkelland. Ruim een maand geleden onthulde De Twentsche Courant Tubantia dat het plan van The Horological Brothers uit Oldenzaal bovenaan de lijst van zeven aspirant-kopers was gezet. Als het Dinkellandse college de juryvoordracht had overgenomen hadden de Grönefelds het oude gemeentehuis kunnen kopen. Nu loopt alles anders. Bart Grönefeld: „Volgens Roy Duijn (de makelaar van Snelder-Zijlstra die het pand in opdracht van de gemeente verkoopt, red.) waren we nog op tijd met het intrekken van ons plan. Nu kunnen we nog vlot schakelen, zei hij.” 

Nee, we zijn niet gezwicht voor de druk van buitenaf Bart Grönefeld, Horlogemaker

Het uitlekken van de voorkeur van de jury voor de plannen van Grönefeld leidde tot commotie in Weerselo. Vooraf was een procedure uitgestippeld. Niemand mocht weten wie in de jury zitten en wie de zeven kandidaat-kopers zijn. Volgens één van de kandidaat-kopers hoefden zij bij de presentatie van de plannen geen handen te schudden of zich voor te stellen en zaten ze dus tegenover enkele onbekenden. De Oldenzaalse juryvoorzitter Vincent Piscaer hulde zich in stilzwijgen en liet de woordvoering over aan makelaar Duijn van Snelder Zijlstra. Die verkoopt het pand in opdracht van de gemeente en zit tevens in de jury. 

Commotie

Niet alleen in Weerselo, ook in Oldenzaal was er verbazing en ongeloof over het voorgenomen vertrek van de  The Horological Brothers. Grönefeld: „Na de krantenpublicatie ontstond veel commotie. Vooral vrienden, familie en collega-ondernemers vonden onze keuze jammer. Nee, we zijn niet gezwicht voor de druk van buitenaf, maar door al die reacties dachten we er nog wel een keer goed over na.”