Tubantia 29-2-20

Vertraging van verbouwing oude gemeentehuis in Weerselo door loggia’s 

WEERSELO – De verbouwing en uitbreiding van het voormalige gemeentehuis van Weerselo loopt een flinke vertraging op. „De monumentencommissie doet moeilijk over de inpandige terrassen van de vier appartementen die worden gebouwd”, zegt Gerda Hofsté. Ze is de initiatiefnemer van het winnende plan Het Gemeentehoes, een plan voor de herbestemming van het monumentale gebouw.

Ben Lensink 29-02-20, 08:15

Dat vanuit de monumentencommissie plots bedenkingen worden geuit over de zogenoemde loggia’s, dat is voor Hofsté een onaangename verrassing. „Dat valt je rauw op het dak”, zegt ze. „Het leidt tot een vertraging van de procedures zoals de bestemmingsplanwijziging en de aanvraag van de bouwvergunning. Dat vertraagt dus ook de uitvoering van de plannen.”

Inpandig terras

Bij de beoordeling van de plannen is volgens Hofsté zeker ook gekeken naar de daken. Hofsté: „De plannen zijn voorgelegd aan de betrokken instanties. Op basis daarvan hadden we geen signalen dat de monumentencommissie bezwaar heeft tegen een inpandig terras voor de vier appartementen in het midden van het pand.” De Oldenzaalse is zelf kandidaat voor één van de vier nieuw te bouwen lofts, in haar geboorteplaats Weerselo.

Logisch

Voor Hofsté is het niet meer dan logisch dan dat de vier lofts een klein dakterras krijgen. „Bewoners van de appartementen moeten even naar buiten kunnen en aan de achterzijde buiten kunnen zitten”, zegt ze. „Zoiets kan niet eens zonder buitenruimte. Een inpandig terras was ook opgenomen en beschreven in ons plan en daar is ‘ja’ tegen gezegd.”

Trager

Compagnon Rob Wesselink breekt zich nu het hoofd over de inpassing van een ‘dakkapel naar binnen’. Hij is de directeur van het gelijknamige aannemersbedrijf en tevens projectontwikkelaar. Hofsté heeft vertrouwen in een goede afloop van de ‘invullingswijziging’. „De werkelijkheid is helaas trager dan ik had gehoopt”, zegt ze. „Maar ik ben niet iemand die de moed snel laat zaken. En het komt niet op een half jaar aan. Ik vertrouw erop dat het goed komt.”

Kalm verder

Zelf gaat ze nu ‘kalm verder met het voorwerk’, het afstruinen van de markt en het scheppen van draagvlak in de Weerselose gemeenschap. „Ik kan nog niet aan de slag met concrete zaken”, zegt Hofsté. „Iemand die geïnteresseerd is in de exploitatie van het grand café wil concrete informatie. Over prijzen, vierkante meters, stijl, noem maar op. En in het dorp is iedereen nieuwsgierig naar hoe het eruit komt te zien. Maar er is nog geen artist’s impression beschikbaar. Daarom houd ik me nu vooral bezig met de inrichting van de omgeving en het Burgemeester Scholtensplein.”

Winnende plan

Het winnende plan voor de herbestemming van het oude gemeentehuis voorziet in de realisatie van een grand café met een terras. Verder een soosruimte voor 55-plussers, vier lofts en vier flexibele units voor detailhandel. Voorts zakelijke ruimtes en culturele activiteiten zoals films en exposities in de voormalige raadszaal. En verder drie gastenkamers voor onder meer bezoekers van het verzorgingshuis St. Jozef aan de overkant.