Tubantia 31-12-19

Oude Gemeentehuis Weerselo hield de gemoederen bezig dit jaar: ‘Het gaat om de reuring in het dorp’

WEERSELO – De verkoop en herbestemming van het oude gemeentehuis hield het voorbije jaar de gemoederen in Weerselo bezig. Wat komt er terecht van de plannen van Gerda Hofsté om van het gemeentelijke monument een zoemende bijenkorf te maken met een gewaagde bundeling van functies? „Ik doe er alles aan om dit project tot een succes te maken.”

Ben Lensink 31-12-19, 10:02

Ze begrijpt de scepsis bij sommige Weerseloërs maar al te goed. „Natuurlijk wist ik ook wel dat niet iedereen meteen staat te juichen. Meteen nadat mijn plan door de jury als het winnende was uitgeroepen, kreeg ik van alle kanten felicitaties. Maar er waren ook mensen die terughoudend reageerden en twijfelen aan de haalbaarheid. Zo van: eerst zien dan geloven. Negatieve reacties waren er op het idee voor vier detailhandelunits en ook vanuit de horeca. Nog een café er bij? Dat snap ik. Kiek’n wat wordt, maar wel verwachtingsvol”, stelt Gerda Hofsté vast.

Ik heb vertrouwen in de toekomst. Als dit toch niet haalbaar blijkt, vreet ik mijn schoen op Gerda Hofsté, Initiatiefnemer ‘Het Gemeentehoes’

Haalbaar

Over de met een zweem van geheimzinnigheid omgeven procedure rond de beoordeling van de zeven ingediende plannen is genoeg gezegd en geschreven, vindt ze. Het belangrijkste is dat haar plan ‘Het Gemeentehoes’ uiteindelijk als winnaar uit de bus is gekomen en niet dat van de Oldenzaalse horlogemakers Grönefeld. Zo ziet ze het. „Met gevoel voor de markt heb ik het voorwerk gedaan. Ik ben er van overtuigd dat dit een haalbaar concept is. Het zorgt voor reuring en draagt bij aan de gezelligheid. Dat is ook de opdracht van de gemeente. Daarom is dit is belangrijk voor Weerselo”, verkondigt ze.

Geen haast

Hofsté zet de zaakjes scherp neer en dat valt niet altijd in goede aarde, heeft ze ervaren. Maar met gevoel voor realiteit blikt ze het nieuwe jaar in. Aanvankelijk noemde ze 24 september 2020 als openingsdatum. Dan is het precies 65 jaar geleden dat het gemeentehuis werd geopend. Nu zegt ze: „Ik heb geen haast. Als alles mee zit kan de bouw misschien in april of mei beginnen. En anders pas in november. Natuurlijk zullen er af en toe best problemen zijn. Maar ik ben niet voor een gat gevangen. Als iets niet haalbaar blijkt, moeten we andere keuzes maken. Problemen moet je oplossen zodra ze er zijn. De mensen hebben nu geroken aan dit concept en de invulling van de plek. Ik ga de kar helpen trekken. Zo lang ik leef zal ik er alles aan doen om dit project tot een succes te maken.”

Investeerder Frans Koop heeft inmiddels het koopcontract getekend. „En betaald”, voegt hij toe. „Straks ga ik de boel verhuren.” Vooralsnog staat Gerda Hofsté langs de zijlijn. „Het traject is even out of my hand”, zegt ze. Het is nu wachten op de bouwtekeningen en de vergunningaanvraag.

„Alles op zijn beurt”, zegt Hofste. Ze heeft een broertje dood aan procedures, regelgeving, protocollen en kleine lettertjes, geeft ze toe. „Daar wil ik niets mee te maken hebben. Ik wil graag de sfeer en het beeld schetsen.”

Draagvlak

Daar is ze constant mee bezig. Net als het creëren van draagvlak. Hofsté: „De markt aftasten, verkennen en bewerken. Wat is haalbaar, wat te hoog gegrepen? Hoe denken de Weerseloërs er zelf over? Wie is de juiste exploitant voor het Grand Café. Wie wil graag meedoen en waar valt subsidie te halen? Ik ben op jacht naar geld en fondsen. Vooral voor de invulling van het plein. Daar komt, wat haar betreft een muziekkoepel, een speelveldje met bewegingsapparatuur voor jong en oud. Wat het precies wordt? Dat hangt af van de reacties van de Weerseloërs. Ik heb geloof en vertrouwen in de toekomst. Als dit toch niet haalbaar blijkt te zijn, vreet ik mijn schoen op.”