Opknappen graven 75 jaar vrijheid

Op 3 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Weerselo bevrijd is door de Canadezen. Dit wilden de Heemkunde, het OCW, Jong Nederland, de Harmonie en de Dorpsraad niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Vanwege Corona kon dit niet gevierd worden.

Er was nog geld over, nadat de viering van 75 jaar bevrijding vanwege corona niet doorging. Daarmee zijn in Weerselo nu twee graven van in 1940 en 1945 gesneuvelde dorpsgenoten opgeknapt.

„De teksten en namen van Gerard Booijink en Bernard Welman zijn nu weer goed leesbaar”, zegt Maria Löbker van de werkgroep Weerselo viert Vrijheid. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Oranjecomité, Remigiuskerk, Protestantse Stiftsgemeente, Dorpsraad, St. Remigius Harmonie, Jong Nederland afdeling Weerselo en de vereniging Heemkunde Oalde Gemeente Weersel.

Het graf van Gerard Booijink is tevens wat groter gemaakt met nieuwe bandjes en voorzien van beplanting. De kapotte tegels op het graf van Welman zijn vervangen. Beide graven liggen er na een grondige schoonmaakbeurt weer netjes bij. De Werkgroep Weerselo viert Vrijheid hield zaterdagmorgen een korte bijeenkomst bij de gerestaureerde graven. Daarbij aanwezig waren ook neven en nichten van de omgekomen Weerseloërs.

Op een landmijn gelopen 

Maria Löbker sprak kort bij het graf van Gerard Booijink, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, op 10 mei 1940 op 36-jarige leeftijd overleed in Rheden. Met zijn ouders woonde hij aan wat nu de Siemertsteeg is in Weerselo. De Weerselose militair was soldaat bij de infanterie. Bij de verdediging van de IJssellinie liep hij op een landmijn en sneuvelde. Booijink werd eerst in Rheden begraven. Vier maanden later kwam hij thuis, zoals zijn familie het omschreef. In september 1940 was namelijk de herbegrafenis in Weerselo.

Dood aangetroffen op straat

Bij het graf van Bernard Welman sprak Guus Tijdhof. Welman zat in het verzet en vond op 3 april 1945 op 24-jarige leeftijd de dood. Kort daarvoor had hij zich aangesloten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Met nog iemand onderweg naar Saasveld om daar een ondergedoken gedeserteerde Duitse soldaat op te halen en over te dragen aan de geallieerden, reed hen een Duitse jeep tegemoet. Bij een schietpartij raakte Welman gewond, zijn kompaan wist te ontsnappen. In Almelo werd hij overgedragen aan de SD. De volgende dag werd hij dood aangetroffen op straat. Hij werd begraven op het kerkhof in Weerselo.

Met het opknappen van beide graven, het verplaatsen van het oorlogsmonument, de uitgave van een boekwerkje dat samen met een roos werd uitgedeeld aan 75-plussers, is het beschikbare geld op een goede, alternatieve wijze besteed. Na de vakantie wordt de werkgroep opgeheven.

De teksten en namen van Gerard Booijink en Bernard Welman zijn nu weer goed leesbaarMaria Löbker

Op de begraafplaats naast de Remigiuskerk stonden vertegenwoordigers van de werkgroep ‘Weerselo viert Vrijheid’ zaterdagochtend even stil bij de opgeknapte graven van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen dorpsgenoten Gerard Booijink en Bernard Welman. Maria Löbker leest voor.

Op de begraafplaats naast de Remigiuskerk stonden vertegenwoordigers van de werkgroep ‘Weerselo viert Vrijheid’ zaterdagochtend even stil bij de opgeknapte graven van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen dorpsgenoten Gerard Booijink en Bernard Welman. Maria Löbker leest voor.