Visie Gemeente Dinkelland

Kern- of dorpsondersteuner van grote meerwaarde 

PUBLICATIEDATUM: 7 NOV 2023 GEMEENTE DINKELLAND

In de gemeente Dinkelland doet iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee aan de maatschappij. Elke inwoner moet de mogelijkheid hebben mee te doen en zich te ontwikkelen. Een kern- of dorpsondersteuner kan hierin een belangrijke rol vervullen. De kern- of dorpsondersteuner ondersteunt de inwoners uit het dorp om vitaal en veerkrachtig te blijven en signaleert vroegtijdig sociale vraagstukken, individuele problematieken of ondersteuningsvragen.

Sinds vier jaar is Jolande Lammertink Dorpsondersteuner in Saasveld, ze is de eerste Dorpsondersteuner in de gemeente Dinkelland. Jolande vertelt: “Als dorpsondersteuner is het mijn doel om de inwoners van het dorp gerichter te helpen en te zorgen voor kortere lijnen met de gemeente en zorgaanbieders. Wat we in Saasveld vooral geleerd hebben, is dat het initiatief moet worden gedragen vanuit het dorp. Eigenaarschap is hierbij van belang. Samen met het dorp maak ik jaarlijks de agenda en bepalen we waar we dat jaar mee aan de slag gaan. Vervolgens ga ik als dorpsondersteuner bezig met datgene waar het dorp prioriteit aan wil geven. Ik jaag nieuwe initiatieven aan maar geef het vervolgens terug aan de inwoners zodat zij de kartrekkers worden. Wel blijf ik het initiatief coördineren. Als dorpsondersteuner vind ik het belangrijk dat de inwoners van Saasveld weten dat ik er voor iedereen ben, van jong tot oud.” 

De komende maanden starten er in totaal 3 nieuwe kern- of dorpsondersteuner in de gemeente Dinkelland. Weerselo en Deurningen krijgen beide een eigen dorpsondersteuner. Tilligte, Noord-Deurningen en Lattrop-Breklenkamp stellen gezamenlijk één dorpsondersteuner aan.

Anieta Golbach is als voorzitter van de werkgroep ‘Goed voor Mekaar’ samen met de leden van de werkgroep het klankbord voor de dorpsondersteuner in Deurningen. “Samen met de werkgroep zijn we gestart met het opstellen van een projectplan. Op basis van de inhoud van dit plan hebben wij de dorpsondersteuner aangesteld. We hebben daarnaast ook een goede begeleiding gehad van WijzOud. Het doel van WijzOud is dat inwoners met behulp van een dorpsondersteuner samen kunnen werken aan vitaliteit en zorgzaamheid. We hebben bij het kiezen van de dorpsondersteuner meegenomen dat deze persoon de ogen en oren van ons dorp wordt. We zijn blij om te melden dat Carmen Oosterik binnenkort als dorpsondersteuner gaat starten in ons dorp. Deurningen gaat voor een vitaal en zorgzaam dorp. Ontmoeten tussen inwoners en professionals en professionals onderling is daarbij belangrijk. De dorpsondersteuner is hierin een belangrijke schakel. De exacte inhoud van de functie van de dorpsondersteuner wordt ingevuld op basis van de behoefte van de inwoners van het dorp”, aldus Anieta Golbach.

Doel kern- of dorpsondersteuner

Door de inzet van de kern- of dorpsondersteuner wil de gemeente Dinkelland bijdragen om de leefbaarheid in de kernen te verhogen, zowel gemeenschappelijk als individueel.

Wethouder Cel Severijn: “Als gemeente Dinkelland willen we pro-actiever en zo vroeg mogelijk met onze partners en inwoners (preventief) werken aan gezondheid. Wij willen korte lijnen tussen de gemeente, zorgaanbieders en zorgontvangers. Met als doel: zorg menselijker, efficiënter, effectiever en dichtbij. De kern- of dorpsondersteuner is daarin een belangrijke spil. Hij of zij regelt informele zorg door mensen met elkaar of met verenigingen in contact brengen.”

Rol kern- of dorpsondersteuner

De kern- of dorpsondersteuner ondersteunt inwoners om vitaal en veerkrachtig te blijven. Bij alle werkzaamheden stimuleren de kern- of dorpsondersteuners eigen regie en verantwoordelijkheid van inwoners. Dit doen zij zowel op individueel als gemeenschappelijk niveau. De kern- of dorpsondersteuner werkt, net als onze buur(t)mannen- en vrouwen, intensief samen met de lokale werkgroep of dorpsraad. Het grote verschil met de buur(t)mannen- en vrouwen is dat de kern- of dorpsondersteuner zich vooral richt op zorg en welzijn in het dorp.