WIE BEN IK?

Even voorstellen…dorpsondersteuner Weerselo.

Hallo, mijn naam is Janny Veldhuis, ik ben 58 jaar en woon samen in Hengelo. 

Ik ben erg blij en vereerd dat ik met medewerking van de gemeente Dinkelland – maar gekozen door het dorp – mij mag inzetten als dorpsondersteuner in Weerselo! 

Een mooie uitdaging om deze nieuwe functie, waarbij ik in dienst sta van het dorp, samen met de inwoners vorm mag gaan geven.

Iets over mijn achtergrond.

Ik ben geboren in Almelo en opgegroeid in een boerengezin waar Twents de voertaal was. Ik hielp graag mee op de boerderij, haalde de koeien op met mijn pony, zat bij de kalverclub en vermaakte mij met leeftijdgenootjes.

Mijn loopbaan

Mijn voornemen als kind om later boerin te worden werd verruild door het werken in de hulp- en dienstverlening. Ik heb met veel plezier verschillende functies uitgevoerd en veel ervaringen opgedaan in het werken met mensen van jong tot oud. Van preventieve hulp tot formelere vormen van hulpverlening. 

Terugkijkend op mijn werkverleden vond ik het laagdrempelig werken en het actief naar de mensen toe gaan altijd het mooiste onderdeel. De mensen actief in hun eigen omgeving opzoeken om tijdig van hen te horen en zien wat er speelt is voor mij dan ook altijd het vertrekpunt geweest voor wat ik eventueel zou kunnen betekenen. Vanuit gesprekken met de mensen in hun eigen vertrouwde omgeving op zoek gaan naar passende – eigen – oplossingen. Juist dit wordt gevraagd bij een dorpsondersteuner en was voor mij een reden om te solliciteren. 

WAT DOE IK?

Mijn start en inzet als dorpsondersteuner.

Wat doet een dorpsondersteuner?

Als dorpsondersteuner word ik geacht een eerste aanspreekpunt te zijn voor alle inwoners van Weerselo met vragen rondom zorg en welzijn. De ogen en oren van het dorp. Een verbindende schakel van en voor het dorp. 

  • Persoonlijke vragen

…of het nu gaat om hulp in de huishouding, vervoer naar het ziekenhuis, het vinden van een maatje om mee te gaan zwemmen, iemand die helpt kleine klusjes in de tuin te doen,  vragen bij computergebruik. Als je veel piekert, je eenzaam voelt of hulp nodig hebt bij het op orde brengen van je financiën en administratie. 

  • …andere vragen

Heb je geen persoonlijke vraag, maar wil je graag iets voor een ander betekenen en zinvol bezig zijn? Ook dan ben je bij de dorpsondersteuner aan het goede adres. Samenwerken aan initiatieven in de buurt.

1e Stap – Kennismaking en uitleg taak dorpsondersteuner

Om mijn rol als dorpsondersteuner uit te kunnen voeren is het van belang dat de bewoners, verenigingen en dienst- en hulpverleningsinstellingen mij eerst leren kennen. Ik zal mij daarom de komende periode dan ook op verschillende plekken laten zien in het dorp en mijn rol toelichten. 

….zo heb ik intussen bijvoorbeeld al kennis gemaakt met vrijwilligers van de zonnebloem door aan te sluiten bij een inpakavond. Heb ik het woonzorgcentrum Sint Jozef bezocht en een afspraak gepland met de fysiopraktijk. Kennis gemaakt met de praktijkondersteuner van de huisarts. Sluit ik aan bij een overleg van de jongeren carnavalsvereniging De Pearse Köp. …. 

Op zoek naar een passend aanbod

Vanuit de hulpvraag kan er samen gezocht worden naar mogelijkheden en oplossingen die gewenst en helpend zijn. 

  • Misschien is er hulp in het netwerk of kan een andere vorm van vrijwillige hulp een optie zijn? 
  • Als er professionele hulp nodig is, dan kan ik mensen hierin de weg wijzen en begeleiden.
  • En…kan ik samen met de bewoners nagaan wat wenselijk is ten goede van het dorp en ideeën uitwerken in een aanbod. 

Samenwerking 

Tijdens mijn inzet zal ik uiteraard nauw samenwerken met de werkgroep van Weerselo en daarmee de taken en doelen van mijn inzet afstemmen. Daarnaast zal ik samenwerken met de overige dorpsondersteuners van de andere dorpen van de gemeente Dinkelland en zal deskundigheidsbevordering en scholing worden aangeboden met het doel de inzet uiteindelijk te kunnen behouden.

Hoofdoel – missie

Het hoofddoel is om vanuit de werkgroep van Weerselo zelf zaken te regelen om het dorp leefbaar te maken en te houden met daarbij steun van de dorpsondersteuner. 

SAMEN EEN MOOI AANBOD BLIJVEN ONTWIKKELEN!

Tot slot

De hulp is kosteloos, wordt zo lang als nodig geboden en is vertrouwelijk. 
In overleg wordt de plek voor een ontmoeting afgestemd. 
Zoek gerust contact met elke vraag of om mij beter te leren kennen.

Graag tot ziens in Weerselo!

Janny Veldhuis 

Telefoon 06 – 25 38 75 91

U kunt me mailen via deze link

Lees hier de visie van de Gemeente DInkelland