Gemeentehuis

Uit de geschiedenis van de Weerselose gemeentehuizen blijkt dat deze ruim twee eeuwen terugvoert. Te beginnen bij het ontstaan van de gemeente in 1811 door het samenvoegen van een aantal marken. Het eerste gemeentehuis op ’t Stift was niet meer dan een gebouwtje nabij de burgemeesterswoning. De verschillende burgemeesters bleven tot de opheffing van de gemeente op ’t Stift wonen.

Eerste échte gemeentehuis

Het eerste échte gemeentehuis verrees in 1898 op ’t Stift. Met dank aan de schenker Rudolph Wilmink, zoon van burgemeester Hendrik Wilmink. Rudolp, vrijgezel,  woonde op de Houtvesterij in de omgeving van ’t Stift en schonk bij zijn overlijden de burgemeesterswoning en de omliggende gronden aan de ‘burgerlijke gemeente Weerselo’. Op deze gronden werd het gemeentehuis gebouwd. 

In 1921 volgde een verbouwing, maar het bleek toch al snel te klein. De voorgenomen nieuwbouw ‘op de belt’ in Weerselo werd, mede door de oorlog, uitgesteld. Pas in 1955 werd het gemeentehuis op het huidige Burgemeester Scholtensplein in het dorp geopend. Het deed dienst tot de samenvoeging in de gemeente Dinkelland in 2001.

Hierna heeft het meerdere jaren leeg gestaan totdat het door het college verkocht is nadat een jury meerdere plannen heeft beoordeeld. De winnaar was een samenwerkingsverband van Koop, aannemer Wesselink en initiatiefneemster Gerda Scholten. Het pand werd verkocht voor de meest recente taxatiewaarde, gelijk aan de vraagprijs.

Het drietal werkte onder de naam ‘The Fifties’ aan het winnende plan om van het voormalige gemeentehuis in Weerselo een soort ‘bijenkorf’ te maken waar de hele bevolking wat aan heeft: het zou reuring in het centrum moeten geven. The Fifties wilde snel werk maken van de renovatie en herinrichting van het voormalige gemeentehuis. Over een jaar zou het ‘nieuwe’ gemeentehuis in gebruik moeten zijn. 

Op dit moment, januari 2024 zijn de appartementen gerealiseerd, echter is er geen “bijenkorf”: beide te huren ruimtes op de benedenverdieping zijn nog leeg. De Dorpsraad probeert een goede invulling af te dwingen conform de voorwaarden waaronder het gemeentehuis is verkocht en zoals door de kernwethouder(s) is bevestigd, echter heeft geen stem in het geheel. Derhalve is de toekomstige invulling nog een vraagteken. De Dorpsraad blijft het proces volgen.

Voor meer informatie verwijzen we naar de volgende persberichten:

Tubantia22-10-2024Dinkelland en eigenaar gemeentehuis Weerselo in de clinch over invulling gebouw; ramen ditgetimmerd Meer…….
Tubantia4-12-23Gemeentehuis moet voor reuring zorgen in het centrumvan Weerselo, maar voorlopig gebeurt er niets…. Meer……
Tubantia9-2-23Invulling Gemeentehuis Weerselo blijft de gemoederen bezighouden, kinderen in plaats van horeca? Meer……
Tubantia4-11-21Nieuwe huurders oude gemeentehuis krijgen maatpak aangemeten: ‘Alles is mogelijk’ Meer……
Tubantia28-6-21In plaats van reuring, is het akelig stil rond oude gemeentehuis Weerselo; ‘Misschien plannen wat bijstellen’ Meer……
Tubantia11-9-20Gemeentehuis Weerselo: angstvallig stil na met bombarie gepresenteerde plannen Meer……
Tubantia29-2-20Vertraging van verbouwing oude gemeentehuis Weerselo door loggia’s Meer……
Tubantia31-12-19Oude gemeentehuis Weerselo hield de gemoederen bezig dit jaar: Het gaat om de reuring in het dorp’ Meer…….
Tubantia29-10-19 (2)Oldenzaalse horlogemakers niet naar gemeentehuis Weerselo Meer…….
Tubantia29-10-19 (1)Gemeentehuis Weerselo krijgt Grand Café en kleinschalige detailhandel Meer……
Tubantia24-9-19Weerselo in rep en roerom gemeentehuis: ‘Welk vals spelletje wordt hier gespeeld?’ Meer……
Tubantia14-8-19Zo ziet het oude gemeentehuis van Weerselo er nu uit Meer……
Tubantia1-5-19Voormalig gemeentehuis Weerselo staat weer te koop Meer……
Tubantia10-5-17Gemeentehuis Weerselo in de verkoop Meer…….
Tubantia1-6-10Mijande Wonen naar oude gemeentehuis Weerselo Meer……